Hoe vervoer je je kind veilig in de auto?

Uit onderzoek blijkt dat 73% van de ouders kinderen tussen 0 en 4 jaar niet veilig meenemen in de wagen, en dat meestal zonder dat ze het doorhebben.

In principe ben je verplicht om een kinderzitje of zitverhoger te gebruiken tot 1,35 meter. Uiteraard zijn er verschillende gradaties in kinderzitjes. Een zitverhoger mag namelijk pas gebruikt worden vanaf wanneer je kind 22 kilo weegt en/of 1,25 meter lang is.

Een pasgeboren baby vervoer je in een babystoeltje (gekend als Maxi-Cosi), met het keurmerk R129. Dit kan je gebruiken tot je kind 83 centimeter meet. Daarna schakel je over op een kinderzitje.

Normen en regels

Er zijn een aantal Europese regels waaraan een zitje moet voldoen. Het moet namelijk een goedgekeurd merk zijn, met het label ECE 44/03 of 44/04 of van het type i-Size. Oudere modellen voldoen niet meer aan de regels. Het zitje moet ook telkens aangepast worden naar de lengte en het gewicht van je kind.

Verschillende opties

Er zijn verschillende soorten zitjes die ofwel met de gordel dienen te worden vastgezet of die je via het Isofix systeem kan vastzetten in de wagen. De stoeltjes met gordel kan je in alle auto’s plaatsen en zijn een pak goedkoper dan Isofix stoeltjes. Echter zit de gordel vaak minder strak en maakt dit een stuk onveiliger bij een ongeval.

Isofix is makkelijker vast te zetten in de auto en het kinderstoeltje zit een pak steviger en veiliger vast in de wagen. Echter zijn oudere wagens niet altijd uitgerust om een Isofix stoel te installeren. Ook hier kijk je best na of de Isofix stoel is goedgekeurd volgens de Europese regels, want dat is niet algemeen zo.

Hoe hou je het veilig?

  • Zorg ervoor dat je een systeem hebt waarbij je de autostoel heel stevig in de auto kan plaatsen of vastmaken.
  • Zet je kind altijd in een autozitje en maak hem/haar vast met de voorziene gordel(s), ook bij heel korte afstanden.
  • Installeer het zitje én je kind volgens de handleiding van het zitje.
  • Schakel ook niet te snel over naar een grotere kinderstoel.
  • Autostoeltjes voor de allerkleinsten moeten altijd tegen de rijrichting in geplaatst worden.

Vervoer je je kind niet op de correcte manier? Dan kan je hiervoor een boete krijgen!